Regie proprie – mod de solutionare a dosarului de dauna

RCA-Ieftin

Regie proprie sau solicitarea platii inainte de reparatie

Oferta regie proprie

Aceasta metoda de solutionare a dosarelor de dauna este agreat atat de asigurator cat si de pagubiti. Insa nu in toate cazurile sunt favorabile pentru pagubiti.

Sa vedem dece?

Punctul de vedere al asiguratorului:

  • in primul rand pentru ca valoarea cuantumului despagubirii se calculeaza la preturi fara TVA;
  • devizul care sta la baza evaluarii pagubei este facut de asigurator luand in considerare elementele constatate si preturi optimizate – cele mai convenabile( mici) preturi de pe piata oferite de furnizori
  • nu sunt luate in considerare eventualele piese neconstatate la inceput care se descopera ulteriuor dupa demontare
  • posibilitatea de negociere a cuantumului despagubirii

Punctul de vedere al pagubitilor:

  • alegerea solutionarii dosarului de dauna in regie proprie in rindul pagubitilor este agreat in majoritatea cazurilor la vehicule mai vechi oferand posibilitatea reparatiei cu piese din dezmembrari,
  • exista printre unii speranta de a reusii reparatia sub valoarea despagubirii obtinute de la asigurator
  • nu exista obligativitatea de a repara vehiculul intr-un atelier indicat
  • speranta de a repara autovehiculul intr-un interval mai scurt de timp
  • folosirea unor piese de schimb la reparatie obtinute fara factura sau pe care detine deja pagubitul
  • manopera mai mica in ateliere mici (… si mai mici  daca nu se solicita factura)

Hadeti sa vedem…

Ce inseamna solutionarea dosarului in „regie prorie”?

 

Deviz regie proprie
Modalitatea stabilirii valorii despagubirii in caz de regie proprie .

Societatile de asigurare ofera posibilitatea de obtinere a  contravaloarii reparatiei inainte de efectuarea acestuia pe baza evaluarii . Evaluarea se efectuiaza de catre asigurator in general folosind programe de devize antecalcul tip Audatex sau Eurotax. Acestea sunt programe performante putand face calcule privind costurile de reparatie si avand la baza preturi de piese de schimb luate de diferiti furnizori si cu posibilitatea de alegere intre preturi de piese originale si preturi after market.

Optarea pentru regie propre este o aram cu doua taisuri.

Este indicat in cazul masinilor mai vechi unde exista posibilitatea de achizitionare a pieselor de schimb din dezmembrari.

Adevarul este ca , era o scurta perioada, cand asiguratorii nu detineau un control de informare asupra  preturilor pieselor de schimb , cand era convenabil acest mod de solutionare a dosarului de dauna. Acum insa cand sunt o multime de furnizori, care lucreaza cu adaosuri relativ mici si care au conventii cu asiguratorii si ofera piesele la preturi convenabile asiguratorilor , exista riscul de a nu se incadra cu valoarea reparatiei in limitele oferite de asigurator drept despagubire.

Trebuie sa stiti despre Regie proprie ca , valoarea despagubirii cuvenite se stabileste folisind cele mai favorabile preturi oferite de furnizori, care de multe ori se advaresc a nu fi reale, adica  tu ca persoana fizica nu gasesti nicaieri piesa respectiva la pretul luat in calcul.

Pe de alta parte, valoare despagubirii stabilite la regie proprie se calculeaza fara TVA , ora de manopera cu o medie generala destul de mica , iar materialele pentru vopsit cu un consum optimizat de catre ateliere de specialitate.

In final va sfatuiesc sa cereti oferta de despagubire si in paralel cereti oferta si de la un service inainte de a decide modul de solutionare aleasa.

Pentru mai mult ai la dispozitie Ghidul premium de dauna sau adreseaza o intrebare pe pagina contact !