La fata locului in caz de accident

La fata locului
La fata locului
La fata locului

Dacă am fost participant intr-un accident rutier indiferent ca vinovat sau pagubit avem obligatia de a proceda conform legii pe care nu vreau sa explicitezi aici, doare din punct de vedere al  solutionarii dosarului de dauna care urmeza a fi deschis.
În primul rand trebuie sa facem diferenta de modul in care se poate rezolva cazul:

 1. Cazuri de accidente care se pot solutiona prin intelegere intre parti completand un formular de constat amiabil.

 

Procedura se aplica NUMAI cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

Accident
Accident intre doar doua autovehicule
 • s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale)
 • in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului
 • din accident nu au rezultat pagube si la alte structuri (stalpi, garduri, cladiri, etc.)
 • accidentul are loc pe teritoriul Romaniei

Adica, daca intr-un accident rutier au fost implicate doar doua vehicule asigurate RCA, iar în urma accidentului au fost inregistrate doar avarii la cele două vehicule si persoanele implicate in accident doresc  rezolvarea situaţiei  pe cale amiabilă (prin înţelegere)

Important: Procedura este OPTIONALA si NU obligatorie, fiind o alternativa la varianta traditionala.

2. Cazuri de accidente care se solutioneaza doar de un echipaj de politie.

 

Toate celelelalte cazuri care nu se incadreaza la punctul 1. , adica accidentul :Accident care se rezova doar cu Politia

 • soldat cu vatamari corporale sau victime;
 • au fot implicate mai mult de doua vehicule;
 • au rezultat si alte daune materiale in afara celor doua autovehicule implicate ( garduri, stalpuri, etc.)
 • unul dintre participanti  nu detine polita RCA valabila (ex: caruta, bicicleta,..)

 

Cazurile în care intervine politia se rezolva cu stabilirea vinovatiei care va fi mentionat într-un proces verbal si cu obtinerea autorizatiei de reparatie.

…si ca sfat:

In caz de accident solutionat pe baza unui „constat amiabil” , aceasta sa fie completat la fata locului.

 

De ce spun acest lucru? Pentru ca necompletarea formularul chiar la fata locului, cand vehiculele sunt la fata locului, urmele de accident inca sunt vizibile , poate genera neplaceri ulterioare cum ar fi:

 • unul dintre parti sa se razgandeasca intre timp si sa nu fie de acord ulterior sa semneze in modul cum s-a convenit initial;
 • unul dintre parti sa nu-si onoreze promisiunea de a redacta si semna formularul la o data ulterioara sau pur si simplu nu se mai prezinta la o intalnire (…acum nu am timp);
 • multe cazuri am intalnit, mai ales cand cealalta parte nu este cu totul de acord cu vinovatia, sa se consulte intre timp cu prieteni si sa-si schimbe atitudinea fata de accident;

Daca acordul amiabil nu se realizeaza din convingere fara ezitare este mai bine sa chemati politia, decat sa intampinati greutati mari la obtinerea despagubirii.

Faceti copii( macar fotograrii) dupa actele celeilalte parti !!!

 

Chiar la avizarea daunei vi se vor solicita informatii despre partea vinovata (asigurata in caz de RCA), fara de care puteti esua instintarea de dauna ex. CNP-ul conducatorului auto vinovat.

Neaparat sa aveti o copie dupa asigurarea vinovatului, nu in totdeauna este de ajuns doar numarul politei. Acest lucru va recomand si in cazul in care cazul este solutionat de un echipaj de politie – solicitati si atunci o copie.

Ar fi bine, daca partea vinovata este de acord, sa dea o declaratie scrisa ( pe osimpla coala de hartie) in care sa-si mentioneze datele, modul de producere a accidentului si recunoasterea vinovatiei. Mai alas daca vinovatul este din alta localitate pentru ca societatile nu finalizeaza , dar poate nici nu demareaza rezolvarea dosarului pina nu posed o astfel de declaratie.

 

Daca consideri ca au fost utile informatiile de mai sus si doresti sa primesti toate informatiile necesare pentru rezolvarea unui dosar de dauna completeaza formular de mai jos cu datele tale si primesti gratuit ” Ghid de solutionare al daunelor „.

Pentru mai mult ai la dispozitie Ghidul premium de dauna sau adreseaza o intrebare pe pagina contact !