Alegerea unui atelier de reparatie auto

Este important alegerea atelierului de reparatii auto?

 

Atelier de reparatii autoPoate la prima vedere nu. Insa va poate usura sau ingreuna procedura de rezolvare al dosarului de dauna.Pentru motivul ca  aici difera un pic interesele asiguratorului cu cel al pagubitilor.

Asiguratorii prefera orientarea pagubitilor catre ateliere cu care au conventii de colaborare incheiata , care sunt destul de putini ca numar.

Este si normal pentru ca aceste ateliere sunt constransi prin conventii de a urma cu strictete criteriile stabilite de asiguratori.Ma refer la respectarea clauzelor convenite in contractul de colaborare. Aceste ateliere sunt deobicei ateliere mari, cu volum mare de lucru, unde nu poti controla fluxul de reparatie (cea ce nu inseamna ca  nu ar executa o lucrare de calitate).

Service Auto 2Este bine de stiut ca a devenit o practica, impunerea pagubitilor de a repara masina in ateliere cu conventie.

Motivul este de a nu plati direct catre serviceuri fara conventie – cea ce inseamna plata reparatiei de catre pagubit urmat de recuperarea ulterioara  a contravalorii acestuia .

Din acest motiv multi sunt tentati de opta varianta oferita de asigurator si a duce masina la reparat intr-un atelier indicat.

Ala solutie este de a opta solicitarea despagubirii in regie proprie, adica inainte de reparatie.

 

Mai nou  a devenit o alta practica sa vi se refuze solicitarea de a repara autovehiculul int-un atelier reprezentanta ( …ca este prea scump) si  de a inlocui piesele avariate cu altele noi si originale.

Nu trebuie sa va conformati acestor restrictii cu conditia ca :

  • sa nu aveti inclus in conditiile de asigurare  o clauza in care ati fost de acord cu reparatiile in ateliere altele decat reprezentantele ( daune pe CASCO)
  • piesa avariat de pe autovehicul avariat a fost intradevar una originala si nereparata inainte de evenimetul care a cauzat dauna.

In cazul daunelor RCA restrictia nerepararii masinii in reprezentante nu poate fi sustint de asiguratori – singura restrictie poate veni de la atelier de a nu accepta autovehiculul la reparat cu plata directa de la asigurator.
RCA-Ieftin

Si atunci, cum sa alegem atelierul?

Ca sa fiu sincer nu pot sa-ti indic care dintre optiune oferita este mai buna, pentru ca depinde de punctul tua de vedere ca pagubit. Totusi incerc sa-ti dau cateva sugestii, puncte de reper:

a. Daca vehiculul avariat este in stare impecabila sau nou si vrei sa o repari la reprezentanta

  • Varianta ideala este daca Asiguratorul agreeaza atelierul respectiv si atunci cazul este rezolvat
  • Daca nu ai acest noroc, dar totusi doresti ca reparatia sa se faca in serviceul dorit , executa lucrarea acolo, cu respectarea solutiilor tehnologice stabilite in nota de constatare , dupa care predai factura+devizul+chitanta la asigurator urmand sa primesti ulterior despagubirea (sunt cazuri cand atelierul accepta executare reparatiilor cu decontare directa, chiar daca asiguratorul  sustine contrariul ).

b. Daca printre atelierele agreate se afla ateliere in care ai incredere, dar nu cel preferat atunci opteaza pentru acceptarea atelierului indicat

  • Trebuie sa mentionezi ca este mai simplu si comod aceptarea unui atelier indicat, pentru ca nu mai ai de umblat, de platit si daca cumva totusi reparatia nu este reusita sau nu este pe placul tau ai posibilitatea de a nu semna Cererea de depagubure si a face reclamatie la asigurator.

c. Daca in lista atelierelor agreate nu gasesti atelierul tau preferat, dar vrei neaparat reparatia acolo

  • in primul rand cere o oferta de reparatie in regie proprie si compara cu oferta de pret al atelierului preferat , cerut inainte       ( este de stiut ca atelierele lucreaza mai ieftin pentru persoane fizice decat pentru asiguratori) si daca este convenabil alege aceasta solutie
  • daca varianta cu regie proprie nu functioneaza, atunci solicita deviz , factura si chitanta pe care o predai la asigurator si primesti despagubirea ulterior

d. Daca nu ai atelier preferat si nici nu cunosti atelierele indicate , solutia cea mai buna este alegerea unui atelier din lista.

  • Asta pentru simplul motiv mentionat la pct.b .

 

Pentru mai mult ai la dispozitie Ghidul premium de dauna sau adreseaza o intrebare pe pagina contact !