vinovat strain

Ai fost lovit de un autovehicul asigurat in srainatate?

autovehicul asigurat in strainatate

 

Deoarece in ultima perioada cele mai multe solicitari de consultanta in dauna au venit pe aceasta tema, reiau inca odata articolul din ghid „Corespondent si Dauna produsa de autovehicul asigurat in strainatate” pentru detailare mai amanuntita.

De la inceput  precizez ca este important tara in care s-a intamplat evenimentul si tara in care este inmatriculat si asigurat autovehiculul vinovat.

Astfel diferentiem cazurile:

 1. accident produs pe teritoriul Romaniei

  • Prin intermediul unui vehicul inmatriculat in strainatate; procedura de solutionare gasiti AICI
 2. accident produs in una din tarile SEE (vezi lista tarilor SEE) produs prin intermediul unui vehicul inmatriculat in una din aceste tari. Informatii suplimentare aflati pe siteul BAAR

 3. accident produs in una din tarile din ”lista (vezi lista-tari), prin intermediul unui vehicul inmatriculat in una din tarile SEE (vezi lista tarilor SEE), daca legea tarii accidentului si a tarii de inmatriculare a vehiculului permit solutionarea cererii de catre BAAR. In aceste cazuri BAAR verifica daca legea tarii accidentului si a celei de inmatriculare a vehiculului permit solutionarea cererii de catre BAAR si numai in caz afirmativ va proceda la solutionarea cererii. Informatii suplimentare aflati pe siteul BAAR

Specificul daunei provocata de un autovehicul asigurat in strainatate 

 

Diferenta majora dintre o dauna provocata de un autovehicul asigurat in strainatate si una din tara consta in faptul ca cei care  concura la solutionarea dosarului de dauna nu sunt reprezentantii (angajatii) unei societati cu raspundere, ci sunt intermediari. Adica inspectorul care face constatarea , doar presteaza un serviciu care va fi transmis mai departe spre solutionare. Nu are putere de decizie .

Pe de alta parte actele depuse la dosar, desi se trimit la sediul central al corespondentului asiguratorului strain nu sunt prelucrate pana cand  dauna nu se avizeaza la asiguratorul raspunzator si acesta nu confirma raspunderea pentru aceea dauna. Cu alte cuvinte pana asiguratorul care trebuie sa plateasca nu confirma valabilitatea politei vinovate nu se ia nici o decizie in privinta acceptului de intrare in reparatie.

Din pacate termenul in care se primeste confirmarea difera de la o societate la alta.

Sunt societati care raspund in cateva zile, dar am intalnit cazuri cand a durat mai multe luni.

 

Procedura de avizare

 

Si avizarea difera de o dauna normala.

Odata ce vinovatul este asigurat de o societate de asigurare necunoscuta pentru noi imediat dupa accident, primul lucru este identificarea acestuia.  Defapt trebuie sa gasim corespondentul asiguratorului care are raspundere de plata a despagubirii. Identificarea corespondentului se poate face pe pagina oficiala al BAAR , iar modalitatatea de identificare gasiti in pagina mea

Dupa identificare daca avem datele de contact facem o avizare telefonica sau prin email , la unul din corespondenti.

Deschiderea de dosar de dauna

.

La avizare sau dupa se comunica data si ora la care se va face constatarea . Trebuie stiut ca nu toti corespondentii au inspectori in localitatile de domiciliu. Aceasta poate fi programata pentru o data ulterioara.

Este recomandat sa aveti pregatit toate documentele si actele necesare pentru constatare.(Nu avem la indemana sa depunem documente originale la dosar prin depunere personala doar prin trimitere postala.)

La ce te poti astepta la un dosar al carui vinovat este un autovehicul asigurat in strainatate

 

 • Solutionarea dosarului mai greoaie
 • Urmarirea stadiului dosarului la fel
 • Termenul de plata al dosarului este mai mare
 • Dupa efectuarea constatarii exista posibilitatea  solicitarii  reconstatarii.
 • Se poate solicita solutionarea in regie proprie sau repararea la un service autorizat.
 • Este putin probabil plata dosarului direct catre service autorizat.

 

Intampini greutati cu identificarea corespondentului sau cu avizarea?

Te ajut! Trimite-mi un mesaj la Contact.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *